Adelante,  chronische pijn,  silver russell syndroom

Observatieperiode Adelante

Follow me

Leestijd 3 minuten

Rond de paastijd in 2014 werd ik opgenomen voor een observatieperiode, voor pijnrevalidatie, van 3 weken in Adelante te Hoensbroek in Zuid-Limburg. Ik had eerst een revalidatie traject gevolgd dichtbij huis met ergotherapie, fysiotherapie. Omdat mijn lichaam nogal “raar” reageerde, werd er besloten om mij aan te melden in Hoensbroek.

Ik ging daar een multidisciplinair traject in. Ik kreeg ergotherapie, fysiotherapie en psychotherapie. Deze 3 weken, waren erg zwaar, voor mij. Ik was natuurlijk 3 weken van huis weg, gelukkig was ik in het weekend wel thuis. Om je kinderen, de hele week, achter te laten, is natuurlijk heel erg. Maar gelukkig kon ik elke dag Skypen. Lang leven de moderne technologie.

De observatieperiode in Adelante was een erg intensief programma, je komt bij verschillende disciplines en gaan kijken wat voor jou het beste is. Maar ook kijken ze dan of je “slecht” genoeg bent om het volledige traject te volgen. Een rare benaming eigenlijk… slecht genoeg… Ik weet het niet anders te omschrijven.

In de 3 weken observatie, word je echt goed geconfronteerd met je lijf, maar ook je psychisch functioneren. Ik dacht dat als ik na Adelante zou gaan, dat ik na het traject weer volop alles te kunnen. Weer door te gaan met het leven en mijn lichaam te kunnen negeren en weer als een kip zonder kop rond te rennen. In de tweede week, kreeg ik al snel te horen dat opbouw niet (meer) mogelijk was. Dit was een rake klap in mijn gezicht. Teleurgesteld en boos te gelijk was ik. Stabiliseren was het doel geworden. Terwijl andere mensen mochten opbouwen, mocht ik steeds minder.

Na 3 weken observatie was er besloten, dat ik zeker in aanmerking kwam voor het traject, maar dat ik psychisch sterker moest worden. Mijn psycholoog had ondervonden dat ik een enorme “pleaser” was, wat ik zelf toen niet in de gaten had. Doordat ik conflict vermijden was/ben, ga je mensen “pleasen”, om het zomaar te omschrijven. Ik was eigenlijk al mijn hele leven over mijn grenzen heen gegaan. Zoals mijn fysiotherapeut en psycholoog (in Adelante) omschreven, had ik mijn hele leven “topsport’ bedreven. Ik moest eerst een psychologisch traject volgen voor ik mocht starten met de behandeling.

Veel om over na te denken…. uiteindelijk ben ik eerder gestart met het traject en mocht ik een stuk psychologie laten liggen. Dit omdat er een enorme wachtlijst was bij GGZ én ik persé vooruit wilde en ik had lichamelijke begeleiding óók hard nodig! In Januari 2015 ben ik gestart met het pijnrevalidatie traject.

Loading

Translate »